AHS Kentsel Dönüşüm ile
yenilenen eviniz güvenli, içiniz rahat.
Kentsel dönüşümün her aşamasında yanınızdayız.
Kredi ve kira yardımı almak AHS Kentsel Dönüşüm
ile hem kolay hem avantajlı.
Sorularınıza ve problemlerinize cevap bulmak bizim işimiz.
Kentsel dönüşümden faydalanmanın tam zamanı.

Sıkça Sorulan Sorular

Kentsel dönüşümle ilgili aklınızdaki her soruyu yanıtlamaya hazırız.

Bu sayfada bize en çok sorulan soruların cevaplarını bulacaksınız. Yine de aklınıza takılan konular olursa bizi arayabilirsiniz. Uzmanlarımız sorularınızı zevkle cevaplayacaktır.

 

Riskli Yapı Nedir?

İnşa ediliş biçimi, kullanılan malzemeler, eskime, yıpranma veya daha başka nedenlerle, ilgili mevzuattaki minimum şartları karşılayamayan yapıdır. Özellikle depreme karşı dayanıklılık konusunda güvenilirliğini yitirmiştir. Risklidir.

Binanızın riskli yapı statüsünde olup olmadığının belirlenmesi için devletin bu iş için lisans vererek yetkilendirdiği AHS’ye başvurabilirsiniz. AHS, kanunun belirttiği tüm risk kontrollerini yaparak, binanızın durumuna dair Deprem Risk Raporunu hazırlar.

İlgili ilçe belediyesinin, AHS’nin hazırladığı raporu tescil etmesiyle, binanız Riskli Yapı statüsüne girmiş olur. Bu sayede kentsel dönüşüm kredisi, kira yardımı ve çeşitli vergi muafiyeti ve teşviklerinden faydalanma hakkını kazanmış olursunuz.

Binada deprem analizi tek hissedarın başvurusu ile yapılabilir mi?

Tek hissedar, tapu ve kimlik fotokopisi ile başvuru yapabilir. Tüm hissedarların başvurusu zorunlu değildir.

Riskli Alan Nedir?

En az 15.000m² alana sahip, depreme dayanıksız binaların bulunduğu ve/veya binaların oturduğu zeminin deprem açısından olumsuz özelliklere sahip olduğu alanlardır. Bunların riskli Alan statüsü kazanması için, AHS gibi lisanslı bir kuruluşun bununla ilgili rapor hazırlaması ve bu kararın ilgili belediye tarafından onaylanması gerekir.

Riskli binaların dönüştürülmesi için 2/3 çoğunluk yeterli mi?

Evet, tüm maliklerin toplam hisselerinin üçte ikisi ile alınacak dönüşüm kararı yeterlidir.

Deprem risk raporu bedelini kim karşılıyor?

Deprem risk raporu bedeli, başvuruyu yapan malik tarafından karşılanır.

Deprem risk analiz raporunun yaptırımı nedir?

Riskli olduğu lisanslı kuruluş tarafından tespit edilen ve ilgili belediye tarafından onaylanan yapıların yıkılması zorunludur.

Kentsel dönüşümden faydalanarak, binayı yıkmadan, güçlendirme yapılabilir mi?

Belirli şartları karşılamak koşuluyla mümkün olabilir. Binanın, ilgili belediye imarına göre kat sayısını azaltmak durumda kalınıyorsa ve binada 2/3 çoğunluk ile takviye ve güçlendirme kararı alınırsa, binayı yıkmadan, depreme karşı takviye ve güçlendirme işlemleri yaptırılabilir. Bu işlemler için de kentsel dönüşüm kredisinden faydalanılabilir. AHS, bütün bu işlemlerin her aşmasında size güvenilir hizmet vererek, işlemlerinizi kolaylaştırır.

Riskli binaların yıkım işlemlerini devlet karşılıyor mu?

Yıkımı, maliklerin kendilerinin yaptırması esastır. Bu genellikle bir projenin çizdirilmesi ve bunun hayata geçirilmesi için bir müteahhit ile anlaşmak suretiyle yapılmaktadır. AHS tüm bu aşamalarda güvenilir çözüm ortaklarıyla beraber size destek vermeye hazırdır.

Maliklerin yıkım işlemlerini kendileri yapmamaları durumunda, ilgili idarece yıkım işlemi yapılır ve hissedarların tapu kaydına payları oranında yıkım masrafları şerh olarak işlenir.

Riskli binaların dönüştürülmesi konusunda devletin maddi desteği var mı?

Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebilir.

Ayrıca, kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır.

Riskli bina sakinlerine kredi sağlanıyor mu, kira yardımı yapılıyor mu?

Bina yapımı için Kentsel Dönüşüm Kredisinden faydalanılabilir. Ayrıca, her bir bağımsız bölüm için (daire/dükkân) yardım süresi 18 ayı geçmemek koşulu ile aylık 680 Türk Lirası’na kadar kira yardımı yapılır. Bu konularda daha ayrıntılı bilgi için “Kredi ve Kira Yardımı” sayfamızı inceleyiniz.

Riskli binaların dönüştürülmesi için imar artışı söz konusu mu?

6306 sayılı kanun kapsamında parsel bazında imar artışı söz konusu değildir. Fakat riskli alan olarak tespit edilen yerler için imar artış teklifi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulabilir.

Kaçak ve ruhsatsız binalar için deprem risk analiz raporu alınabilir mi?

Ruhsatlı ve ruhsatsız tüm yapılar için deprem risk analiz raporu alınabilir.

Deprem risk raporu almış kaçak ve ruhsatsız binalar 6306 sayılı kanunun sağlamış olduğu muafiyetlerden yararlanabilir mi?

Deprem risk raporu alan tüm riskli yapılar, kanunda belirtilen muafiyetlerin tamamından faydalanabilir.

Kentsel Dönüşüm Kanunu, binasını yeniletecek olana ne avantaj sağlıyor?

Binasını bu kanun kapsamında yeniletecek mülk sahipleri, bina yapımı için devlet teşvikli kentsel dönüşüm kredisinden ve kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanır. Kiracılar taşınma parası alabilir ve eğer yeni daire alacaklarsa, devlet teşvikli kentsel dönüşüm kredisi kullanabilirler.

İnşa edilecek yeni bina için bütün noter ve belediye/ tapu harçlarından muafiyet avantajı vardır. Daire satımlarında KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir. Genel olarak muafiyetlerin toplamı daire başı 20.000 TL’dir.

Kentsel Dönüşüm ile yenilenen binanızdaki mülk değerleri en az %150 oranında artacaktır. Bu sayede hem yapınızı depreme dayanıklı hale getirerek can ve mal güvenliğinizi sağlarsınız hem de gayrimenkullerinizin değerini artırırsınız. AHS, bütün bu alanlarda işinizi kolaylaştırmak için, size destek vermeye hazırdır.